TRAŽILICA
A megjelenítéshez flash player szükséges
A megjelenítéshez flash player szükséges
A megjelenítéshez flash player szükséges
Koje pakiranje proteina najčešće kupujete?

Galerija

A megjelenítéshez flash player szükséges
UPIŠI SVOJU EMAIL ADRESU NA NAŠU LISTU I PRIMAJ NOVOSTI DIREKTNO U SVOJ INBOX:

PH U BODYBUILDINGU 2013 – PUNI IZVJEŠTAJ

Završilo je 16to po redu državno natjecanje u bodybuildingu, classic bodybuildingu te bodyfitnessu za žene i muškarce. U dvorani HNK-a Zadra izredala su se mnoga tijela. Neka od njih zaista impresivna, neka nešto manje. Podrobniji report nalazi se u redovima ispod...

Završilo je 16to po redu državno natjecanje u bodybuildingu, classic bodybuildingu te bodyfitnessu za žene i muškarce. U dvorani HNK-a Zadra izredala su se mnoga tijela. Neka od njih zaista impresivna, neka nešto manje. Podrobniji report nalazi se u redovima ispod...

Nećemo odugovlačiti- krenimo s juniorima!

Znate svi onaj dojam kada se na bini pojavi netko toliko dobar da bi ste ga rađe maknuli s pozornice, ali i kada se pojavi netko znatno manje dobar...pa bi ste njega isto radije maknuli s bine.

U juniorima je „El Hefe“ bio vrlo uvjerljivi Marko Barić. Estetski ugodan, dobro posložen, vrlo mišićav, pristojno izrezan. Sve je to bio taj mladi natjecatelj. Dominirao je od trenutka kada je skinuo majcu prilikom vaganja- pa sve do proglašenja pobjednika na finalnom eventu.

Barić je također imao vrlo korektan pozing. Smislene tranzicije i dobro odrađene poze bez muke i „titranja“ prilikom zauzimanja pozicije. Svaka čast Marku na novoj tituli i potvrdi da je zaista ultimativni junior u RH. Iduće godine ga gledamo u novom ruhu.

Broj dva također je bio poprilično jasan. Radi se o Ivanu Dragiji koji se popravio od prošle godine i došao na binu spreman i odlučan.  Uz vrlo dobar pozing i kvalitetno tijelo Dragiji bi dao i epitet odličnog „showmana“.

Njegov pozing bio je dinamičan, dobro odmjeren i atraktivan te je na bini djelovao vrlo sigurno i komotno. Ivan će nastupiti na Bihaću vrlo uskoro pa mu ovom prilikom želim sve najbolje na tom natjecanju. Svaka čast za srebro!

I onda, po meni, vrlo ugodno iznenađenje natjecanja. Mladi Alen Bakarić o kojem sam čuo vrlo vrlo malo došao je spreman u Zadar. Iako mu je ovo prvo natjecanje na koje je došao vidjelo se da nije tu kako bi samo „opipao teren“, već kako želi dobar plasman.

Ako bi mu morao tražiti neku manu ukazao bih na pomalo grčevito zauzimanje mandatornih poza na bini, ali usprkos tomu Alen ostavlja dojam kako je vrlo samopouzdan i spreman. Nisam imao prilike pročavrljati s njim o tome hoće li i on nastaviti s natjecanjima, ali u svakome slučaju čestitam na bronci.Za petama Alenu bio je gorostas Luka Luburić. Vidim ga kao vrlo zanimljivog natjecatelja koji će sigurno, baš kao i dobro vino, svoju kvalitetu poboljšavati s godinama. Iako nije bio daleko od Bakarića, manjkali su neki detalji koji bi presudili u negovu korist. Bilo kako bilo Luki treba čestitati na trudu jer sigurno nije bilo lako izgledati tako moćno s obzirom na to da je mladi Luburić visok kao planina.

Zadnji natjecatelj je, nažalost, promašio alku!

Seniori bodybuildinga pokazali su što znaju u tri kategorije. Do 80 kilograma, do 90 kilograma i zadnjoj teškoj kategoriji. Tu se izredalo mnogo dobrih natjecatelja, a kako su prošli po kategorijama analizirat ćemo po najzanimljivijim natjecateljma.

Najlakšu kategoriju predvodio je naš svevremenski veteran Robert Horvat. Legendarni Robi naša je inačica Toneya Freemana jer se čini kako su obojica negdje pronašli vrelo mladosti. (Molio bih Roberta da bude ljubazan i lokaciju vrela pošalje na moj e-mail)

Šalu na stranu, omaleni Horvat svima je pokazao kako godine i masa nisu presudan faktor u bodybuildingu. Vrlo dobra forma i prepoznatljiv način pozinga odbacili su Robija preko Zdenka Hadžića.

Zdenko je bio vrlo dobar i nemojte misliti da je Robertu ostao dužan. Pokazao je Hadžić što znači doći spreman i kvalitetan, ali Horvat je pak prikazao da može doći spremniji i kvalitetniji. Još jednom velike čestitke pobjedniku na zlatu, ali i svim ostalim natjecateljima koji su došli odmjeriti snage u ovoj kategoriji.

Iduća težinska divizija bila je poprište napetom sukobu bodybuildera do 90 kilograma. Od Sandija Imerovića do Miroslava Kolobarića izredalo se nekoliko vrlo dobrih figura koje su svaka na svoj način ostavile prepoznatljiv utisak na bini.

Osobno bih se želio osvrnuti na dvoboj Sandija i Kobca koji je odlučivao koji će od njih dvojice ići u apsolutnu kategoriju.

Krenut ću s drugoplasiranim Sandijem Imerovićem kojeg bi želio pohvaliti za klasnu formu koju je prikazao. Djelovao mi je nešto lakši nego što sam ga naviknuo gledati, ali Sandi je manjak mase elegantno prezentirao kao bolju i detaljniju figuru. Bio je vrlo dobar i zasluženo drugi, podosta ispred ostalih natjecatelja.Posebno mi je drago čestitati velikom čovjeku Miroslavu Kolobariću na zlatnoj medalji u spomenutoj kategoriji.

Kobac je došao na natjecanje iznimno spreman, oderan i mišićav. Imao sam ga prilike vidjeti koji tjedan prije natjecanja i već je tada ostavljao dojam kompletnog natjecatelja. Bina je to samo potvrdila. Nevjerojatno gusti side chest, kvalitetan dupli biceps i vidljivi rezovi na kvadricepsima lansirale su Kolobarića uvjerljivo u apsolutnu kategoriju. Još jednom svaka čast na zlatu!

Tu dolazimo do teške kategorije koja je oduvijek vrlo popularna među bodybuilding fanovima i natjecateljima.

Želim odmah na početku istaknuti kako je pobjednik kategorije, Ivan Andačić, bio zaista odličan. Osobno zazirem od toga kada netko bodybuildere „dariva“ epitetom hulka, ali to mi je zaista bila prva asocijacija kada je Andačić zauzeo most muscular pozu.Prijašnjih godina bilo je kritika na njegov račun kako nema dovoljno razvijena leđe te kako ga to koči u njegovom daljnjem razvoju, ali ovoga puta sve je bilo na mjestu. Leđa bi se mogla još malo povećati no i ovako je Andačić bio zaista impresivan. Već smo prije komentirali kako ima zaista velike ruke i generalno dobru posloženost,a ove godine sve je to došlo na novu razinu. Bravo Ivane!

Drugo mjesto pripalo je Damiru Božiru koji je bio vrlo izrezan i impozantan na bini, ali ipak iza Ivana Andačića. Svidjelo mi se što su ove godine teškaši općenito djelovali teško i veliko na bini pa je razlika između njih i prethodne kategorija zaista bila osjetna u svakom smislu. Čestitke svima koji su oplemenili ovu atraktivnu kategoriju.

Apsolutna skupina sastojala se od Roberta Horvata, Miroslava Kolobarića i Ivana Andačića. Sva trojica imali su svoje mane i vrline, a žiri sudaca odlučio je kako je najbolji natjecatelj Robert Horvat. Presudio je tvrd gluteus i izraženija stražnja loža. Svaka čast legendarnom Robiju, Kobcu i Andačiću.

Ove godine ukazala se i jedna potpuno nova kategorija koja osvaja svijet svojom popularnosti i nešto manje ekstremnim izgledom. Radi se o physique kategoriji koja ocjenjuje natjecatelje po skladnosti, držanju, tonusu mišića, konturama tijela lica, ali i kose. Tako piše u pravilima IFBB federacije.

Bilo je mnogo natjecatelja i svi su oni željeli svoj trenutak slave u ovoj novoj kategoriji, ali zapravo je od najranijih trenutaka bilo jasno da će glavno ime biti Martin Andrijašević- Pinjo. Ova kategorija s pravom je bila zlatna za njega, a dok su sudci opisivali kriterije kolega i ja smo se nasmijali jer se baš Pinjo ocrtavao u svakoj spomenutoj normi.Onim hardcore bodybuilding fanovima ova kategorija nije bila toliko interesantna, ali nije bilo posve nezanimljivo gledati kako sudci odlučuju o najboljem tijelu za plažu u Lijepoj Našoj.

Zatim na red dolaze i bodybuilding classic kategorije. Za one koji nisu upoznati radi se o kateogrijama u kojima se uspoređuju natjecatelji s klasičnim konturama tijela i nešto manjom mišićnom masom od njihovim bodybuilding kolega. Kao i obično ovdje je bilo podosta natjecatelja.

U rezultatima classic kategorija nije bilo mnogo rasprave i nekih kontroverzi. Osim jedne stvari na koju ću se uskoro osvrnuti.

Niska kategorija s pravom je okrunila Slavena Petrovića kao pobjednika. Nevjerojatno dobar mišićni tonus, čisti ten, lijepe konture i vrlo atraktivan pozing nistu ostavljali mnogo mjesta konkurenciji. Slaven je bio kompletan i konkretan. Zasluženo prvi. Sve ostalo bilo bi vrlo čudno.Srednja kategorija završla je s Markom Petričevićem na prvom mjestu. Bio je vrlo spreman, lijepo građen i dovoljno mišićav da se nametne kao predvodnik svoje konkurencije. Još nekoliko spremnih natjecatelja bili su revni u suprostavljanju Petričeviću, ali ih je on zasluženo nadvladao.

Visoka kategorija bila je zaista zanimljiva. Natjecatelji su pokazali svoja velika mišićava tijela u najboljem izdanju, a top 2 su bili stvar ukusa.


Marijan Mesec protiv Ivana Valetića. Estetska ugoda protiv potpune oderanosti. Gdje je Mesec prezentirao lijepu posloženost Ivan je parirao izrezanosti i odličnim detaljima. Publika je bila 50:50, a sudcima sigurno nije bilo lako. Da je zlato osvojio Valetić ja se ne bi bunio, ali ne bunim se ni što ga je osvojio Mesec. Radi se o različitim figurama i drugačijim atributima. 

 Apsolutni pobjednik bio je Marijan Mesec koji je ipak djelovao moćnije od Slavena i Petričevića. Bila je to teška borba na bini, ali na kraju je Mesec ostao sam kao pobjednik. Svaka Čast. P.S. Marijane nadam se da si dobio japanke na kraju svega. :)


Athletic Fitness nažalost nisam uspio popratiti u cjelosti jer sam morao nešto prigristi nakon što sam većinu dana proveo na vodi i bananama. (Tako Vam je to kad se ne spremite dobro za putovanje), ali stigao sam vidjeti kako je pobjedu odnio Ivica Vranko u svojoj kategoriji te Vladimir Crnečki u svojoj, a zatim i u apsolutnoj.

Stigli smo i do onog elegantnijeg, ugodnijeg djela natjecanja, a radi se o ženskim kategorijama- bodyfitness i bikini.

Iako sam 1000% siguran da bi kolega Saša mogao puno bolje analizirati rasne ljepotice u bikini kategoriji, dopustio mi je da i sam okušam svoje prste na tipkovnici po tom pitanju.

 Djevojke su zaista bile zanosne i lijepe, a u ovoj potpuno novoj postavi bikini ljepotica nije nedostajalo dobrih natjecateljica. Top 3 predvođen Dorom Adanić bio je vrlo dobar i kvalitetan, a radi se o zaista krasnim djevojkama.

Dora je prvo mjesto zaslužila ugodnom figurom, energičnim nastupom i taman dovoljnom dozom natjecateljskog „koketiranja“ s publikom. Krasna djevojka iz Zagreba bogatija je za zlatnu medalju i nadam se da ćemo je imati prilike još gledati na narednim natjecanjima.

Iza nje svoje mjesto na srebrnom tronu pronašla je elegantna Tatjana Bašić koja je bila vrlo blizu Dori. Tatjana je također imala zavidnu liniju, lijep nastup, ali i glasnu podršku publike kada je stigla na binu. Svakako je zaslužila srebro, a nadam se da će iduće godine doći po još medalja.Sada se ispričavam na ne-objektivnosti, ali moj osobni favorit bila je Vanja Paladin. Kada se šarmantna Vanja osmjehnula publici ja sam jednostavno pao sa stolca i udario fotoaparatom u čelo. Nakon toga sam nespretno ustao i zapljeskao prekrasnoj Vanji koja se zaista ima čime pohvaliti. Gromki pljesak publike sigurno joj je godio, a bila bi i bolja kada bi uspjela napraviti malo bolji nastup na bini. Svaka čast lijepoj Vanji!

Žene u bodyfitness zaista su zanimljiva kategorija u kojoj se može ogledati sva lijepota skladnog mišićnog tonusa kojeg te natjecateljice prikazuju. Niskom kategorijom dominirala je vrlo poznata Eva Rusan, a onom višom Vanja Sajko. Odlične su bile i Sandra Grgec te Meri Antonić, ali ja bih pohvalu za najveći napredak uputio lijepoj Ani Grdić koju nisam ni prepoznao kada je došla na binu. Zaista odličan pomak naprijed!

Aspolutna kategorija uprizorila je sraz Eve Rusan i Vanje Sajko. Jednoglasnom odlukom sudaca pobjedila je iskusna Eva koja je prezentirala vrlo elegantnu figuru, odličnu definiranost, čvršći gluteus i bolji ten. Vanja je ponosno stajala pored Eve i pokazala koliko je dobra. Zaista se radi o uspješnoj natjecateljici koja iznova pokazuje kako dobra figura dolazi s trudom i željom. Ipak, ukoliko sam dobro pročitao IFBB pravila, Sajko možda ima mrvicu previše mišića za kategoriju. Bilo kako bilo, čestitam objema bodyfitness ljepoticama!

 

 

Poprilično sam siguran da je to to od kategorija na državnom natjecanju RH, ali ako sam ispustio koju kateogriju svakako vičite! U Zadru na natjecanju bilo je zaista krasno i užitak je bio ponovno pogledati što sve radišni hrv. Natjecatelji mogu napraviti od sebe. 

Svaka čast svim natjecateljicama i natjecateljima. Činite sve nas fanove ponosnima i motiviranima.

Do čitanja,
Luka Kuhar